MECANICA CEAHLAU – de 100 de ani in Romania

 

V-ați întrebat vreodata care este cea mai veche firma din România?

Este o întrebare la care cu greu putem sa raspundem cu exactitate, dar cu siguranța putem spune ca anul acesta Mecanica Ceahlau, singurul producator de utilaje agricole din România împlinește 100 de ani de activitate.

 

Mecanica Ceahlau producatorul român de echipamente si utilaje agricole aniverseaza anul acesta 100 de ani de activitate.

 

1921 – Anul in care istoria Mecanica Ceahlau incepe

Istoria companiei incepe in 1921, cand industriasul Socrat Lalu a infiintat firma cu 16 angajati si 3 strunguri. In numai 5 ani, compania avea peste 130 de angajati care reparau vagoane de calatori, injectoare de locomotiva si faceau tucerie comerciala. Productia masinilor agricole a inceput in 1953 si a devenit treptat principalul obiect de activitate al companiei, echipamentele Mecanica Ceahlau fiind prezente, din acel moment, in ferme de pe tot teritoriul Romaniei cat si in tari precum Rusia, Statele Unite, Ucraina, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, R. Moldova, Polonia, Italia sau tari din Africa si Asia. In 1972 s-a realizat prima semanatoare (SPC 6), produs care a devenit etalon al companiei. Vanzarile inregistrate au incurajat dezvoltarea gamei de semanatori, care au devenit rapid recunoscute pentru fiabilitate si siguranta in lucru. Ulterior, s-au achizitionat licente Kleine pentru semanatori de mare precizie si Lemken pentru pluguri reversibile si compactoare, iar din 2006 compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti avand actionari majoritari SIF Moldova (73.30%) și New Carpathian Fund (20.2%). Portofoliul companiei a fost constant completat cu echipamente agricole pentru a putea oferi fermierilor toata gama de utilaje necesare unei ferme agricole si cele mai bune solutii pentru rezultate optime.

Anul 2014 reprezinta un moment strategic in dezvoltarea companiei, astfel Mecanica Ceahlau intra intr-un amplu proces de modernizare a fabricii, care impune investitii importante in reabilitarea si retehnologizarea in special a atelierelor de debitare laser, tratamente termice, sudura, vopsitorie si montaj, a proceselor si instrumentelor de lucru, totul dublat de procedee stricte de control al calitații precum si a portofoliului de produse, lansandu-se astfel noua generatie realizata in concept 100% romanesc. Totodata, se reinnoiesc certificarile ISO (TUV), care atesta calitatea ce sta la baza modului de lucru in activitatea de productie desfasurata de catre companie.

 

Ce reprezinta anul 2021 pentru Mecanica Ceahlau?

CEO-ul companiei Sorin Molesag raspunde: “Reprezinta 100 de ani de activitate, 100 de ani de tradiție, 100 de ani de cercetare și inovare. La Mecanica Ceahlau realizam toata gama de utilaje necesara tuturor categoriilor de fermieri. Utilajele sunt realizate în concept 100% românesc în fabrica de la Piatra Neamț. Ne mândrim cu experiența de 100 de ani si cu preocuparea permanentă de modernizare a produselor din portofoliu astfel încât sa raspundem constant cerințelor agriculturii moderne din România și nu numai.”

Din dorinta de a completa portofoliul propriu si de a veni în ajutorul agricultorilor cu soluții complete, Mecanica Ceahlau a incheiat o serie de parteneriate cu companii de top, precum: CNH Industrial, un partener internațional cu tradiție și reputație în domeniul producției de tractoare, lider în tehnologie și utilaje de înalta clasa de peste 70 de ani. Gama sa premium de tractoare STEYR produse în Austria asigura condiții excepționale de confort și înalta precizie, folosind inovații tehnologice testate și cu capacitați dovedite pentru a maximiza productivitatea operatorilor din agricultura, industria forestiera și sectoare municipale.

BGroup pentru gama de masini de erbicidat Projet, incarcatoare frontale STOLL si Bellucci&Rossini pentru remorci agricole.

Mecanica Ceahlau detine în prezent showroom-uri proprii in Timisoara, Iernut (Jud. Mures) si Piatra Neamt, urmand sa mai deschida si altele in urmatoarea perioada, peste 35 de produse proprii în portofoliu, o retea nationala de parteneri, echipa de vanzari foarte bine pregatita si servicii post vanzare de calitate. Compania realizeaza in fabrica de la Piatra Neamt gama complete de utilaje pentru pregatirea patului germinativ (pluguri, scarificatoare ușoare și grele, grape cu discuri independente, combinatoare) semanat (semanatori pentru plante prasitoare și pentru paioase), întreținere culturi (prașitori, mașini de împraștiat îngrașaminte solide, masini pentru stropit), greble, cositori si mașini de balotat.

 

Planurile Mecanica Ceahlau pentru urmatorii 100 de ani

“Ne dorim in continuare ca Mecanica Ceahlau sa fie brandul romanesc reprezentativ pentru toți fermierii din țara si depunem eforturi constante ca acest lucru sa ramana neschimbat. Astfel, echipa noastra de cercetare si dezvoltare lucreaza permanent la modernizarea produselor din portofoliu in asa fel încât sa raspundem cerințelor agriculturii moderne din România cât și de peste hotare. Mecanica Ceahlau reprezinta, atat in momentul de fata cat si peste 100 de ani, solutia completa si integrata pentru orice fermier.”