Istoric

1921 - Istoria companiei incepe in 1921, cand industriasul Socrat Lalu a infiintat firma cu 16 angajati si 3 strunguri. In numai 5 ani, compania avea peste 130 angajati care reparau vagoane de calatori, injectoare de locomotiva si faceau tucerie comerciala.

1953 - Productia masinilor agricole a inceput in 1953 si a devenit treptat principalul obiect de activitate al companiei, echipamentele Mecanica Ceahlau fiind prezente, din acel moment, in ferme de pe tot teritoriul Romaniei cat si in tari precum Rusia, Statele Unite, Ucraina, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, R. Moldova, Polonia, Italia sau tari din Africa si Asia.

1972 - In 1972 s-a realizat prima semanatoare (SPC 6), produs care a devenit etalon al companiei. Vanzarile inregistrate au incurajat dezvoltarea gamei de semanatori, care au devenit rapid recunoscute pentru fiabilitate si siguranta in lucru.

Ulterior, gama Mecanica Ceahlau a fost completata treptat si cu alte echipamente agricole, pentru a putea oferi clientilor toate masinile necesare unei ferme agricole si cele mai bune solutii pentru rezultate optime.

1993 - In 1993, s-a achizitionat prima licentă externa Kleine pentru semanatori de mare precizie.

1999 - In 1999, Mecanica Ceahlau a devenit o societate cu capital integral privat si a intrat intr-o noua etapa de modernizare si adaptare a activitatii la cerintele pietei.

2003 - Pentru completarea portofoliului propriu, in anul 2003 compania a achizitionat inca o licenta externa: Lemken – pentru pluguri reversibile si compactoare.

2006 - Din 2006, compania listata la Bursa de Valori Bucuresti sub simbolul MECF la categoria Standard, avand actionari majoritari SIF Moldova (63.3%) și Romanian Opportunities Fund (30.2%).

2014 - Pentru a-si consolida pozitia pe piata din Romania si a pune in valoare la maxim potentialul companiei, Mecanica Ceahlau intra, din ianuarie 2014, intr-un amplu proces de modernizare a proceselor si instrumentelor de lucru, a portofoliului de produse si a modului de relationare cu fermierii.

In iulie 2014 incepe procesul de modernizare a fabricii, care impune investitii importante in reabilitarea si retehnologizarea in special a atelierelor de sudura, vopsitorie si montaj.

Octombrie 2014 este un moment strategic in dezvoltarea Mecanica Ceahlau: compania lanseaza pe piata primele echipamente agricole de noua generatie, realizate in concept 100% romanesc.

In paralel, Mecanica Ceahlau isi înnoieste certificarile ISO (TUV), care atesta calitatea ce sta la baza modului de lucru in activitatea de productie desfasurata de catre companie.

2015 - In noiembrie 2015, Mecanica Ceahlau participa, sub pavilionul Romaniei, la AgriTechnica HANOVRA - cel mai important targ de echipamente organizat la nivel mondial, eveniment la care producatorul roman de utilaje agricole este prezent în premiera in istoria companiei. 

Pentru completarea portofoliului propriu, Mecanica Ceahlau semneaza parteneriate cu producatori de tractoare, incarcatoare frontale, masini de erbicidat si alte produse necesare in curtea oricarui fermier.

Noua generație de echipamente realizate in concept propriu continua sa se dezvolte, iar portofoliul innoit al companiei cuprinde, in septembrie 2015, mai mult de 20 echipamente proprii, noi sau modernizate, realizate in urma consultarilor constante cu fermierii romani. Aceste echipamente participa, timp de mai multe luni, la probe in teren, inclusiv in conditii dificile de lucru, pentru ca fermierii din toate zonele tarii sa poata observa in direct, pe camp, performantele noilor utilaje agricole.

Finalul anului 2015 inseamna, pentru Mecanica Ceahlau, si o serie de premii nationale obtinute pentru performantele sale: locul I in topul companiilor locale din industrie, acordat de către Camera de Comert si Industrie Neamt, respectiv locul II la categoria Industrie (companii mijlocii) în Topul Naţional al Firmelor din Romania, editia XXII, 2015, acordat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, includerea în Topul Cele mai inovatoare companii din Romania (editia 2015), realizat de catre revista Business Magazin.

Prezenta in aceste top-uri premiaza performantele financiare, curajul de a inova si investi in inovare, spiritul antreprenorial si comportamentul etic in afaceri al companiei.

2016 – Continua dezvoltarea portofoliului de produse realizate in concept propriu prin lansarea de noi echipamente care acopera cat mai bine nevoile de lucru a terenului agricol.

Cea mai noua gama de tractoare Terrus CVT, lansata in premiera de STEYR la Hanovra si obtinand titlul de „Tractorul anului 2016”, este acum si in portofoliu Mecanica Ceahlau.

2017 – Ca urmare a semnarii unui nou parteneriat, compania adauga astfel un nou produs in portofoliu: remorcile agricole cu capacitate de la 4 pana la 20 tone.

Rezultatele financiare si efortul sustinut al intregii echipe Mecanica Ceahlau sunt recunoscute prin mentinerea de-a lungul timpului pe Locul 1 in Topul Firmelor Neamt si in Topul National al Firmelor, la categoria Intreprinderi Mijlocii, domeniul Industrie.

TOP